Überspringen zu Hauptinhalt
Energiezuinig en intelligent installaties aansturen

Met de aanwezigheidsmelders van Theben beschik je over alle mogelijkheden om verlichting energiezuinig en intelligent te regelen. Naast de klassieke toepassing van de lichtregeling kun je ook verwarming en airconditioning aanwezigheidsafhankelijk regelen. Zo bespaart de gebruiker op energiekosten en vermindert hij de CO2-voetprint aanzienlijk.

Aanwezigheidsmelders detecteren warmtestraling in hun omgeving respectievelijk hun detectiebereik. Op het moment dat zij warmtestraling detecteren, bijvoorbeeld door een naderend persoon, dan zet de aanwezigheidsmelder deze straling om in een meetbaar, elektrisch signaal die de verlichting inschakelt.

De sensoren van aanwezigheidsmelders zijn duidelijk gevoeliger dan die van bewegingsmelders en detecteren zelfs de kleinste bewegingen. De gevoelige sensoren delen het detectiebereik gelijkmatig in maximaal 1.000 zones in. Net zoals bij een schaakbord wordt het complete detectiebereik zo in zones onderverdeeld. Hierdoor worden zelfs minimale wijzigingen in het warmtebeeld gedetecteerd, zoals het indrukken van een toets op een toetsenbord in een kantoortuin.

Ook op het gebied van lichtmeting zijn aanwezigheidsmelders gevoeliger dan bewegingsmelders. Een bewegingsmelder meet de lichtsterke eenmalig, wanneer hij vanwege een beweging het licht inschakelt. Aanwezigheidsmelders meten de lichtsterkte permanent. Wordt een ingestelde lichtsterkte overschreden, dan schakelt de aanwezigheidsmelder het licht uit of dimt het omlaag, zelfs wanneer hij een beweging detecteert.

Breed toepasbaar binnen de utiliteitssector

Aanwezigheidsmelders zijn toepasbaar in een grote range van gebouwen in de utiliteitssector. Bijvoorbeeld voor de regeling van licht, verwarming en airconditioning in kantoorruimtes, gangen en open ruimtes in openbare gebouwen.

Voor een gebouwbeheerder van grote kantoorgebouwen zijn aanwezigheidsmelders een must, zodat hij snel kan inventariseren in welke ruimtes nog mensen aanwezig zijn.

In magazijnen kunnen de aanwezigheidsmelders van Theben automatisch het licht inschakelen en de deuren tussen twee ruimtes openen. Een innovatieve lens zorgt er in dat geval voor dat de aanwezigheidsmelder zelfs op hoogtes tot 10 meter niets ontgaat.

De aanwezigheidsmelders met beschermingsklasse IP 54 kun je ook in vochtige ruimtes zoals douches, omkleedlokalen of toiletten toepassen. Zo kun je ook hier energie en dus geld besparen door de verlichting en verwarming pas in te schakelen op het moment dat er mensen gebruikmaken van deze sanitaire voorzieningen.

An den Anfang scrollen