Überspringen zu Hauptinhalt
Eenvoudig en efficiënt schakelen – niet alleen verlichting

De bewegingsmelders van Theben zijn qua functionaliteit vergelijkbaar met onze aanwezigheidsmelders. Met de bewegingsmelders kun je op een slimme en energiezuinige manier de verlichting, verwarming en airconditioning regelen op basis van aanwezigheid van personen. Dit bespaart geld en zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot.

Bewegingsmelders werken op dezelfde manier als aanwezigheidsmelders; op het moment dat zij warmtestraling waarnemen in hun detectiebereik zet de bewegingsmelder de warmtestraling om in een elektrisch signaal. Dit elektrische signaal schakelt vervolgens het licht, de verwarming of de airconditioning in.

Het belangrijkste verschil tussen bewegingsmelders en aanwezigheidsmelders is de gevoeligheid van de sensoren. De sensoren van bewegingsmelders zijn duidelijk minder gevoelig dan die van aanwezigheidsmelders. Kleine verschillen in warmtestraling worden daardoor niet opgemerkt door bewegingsmelders en wel door aanwezigheidsmelders.

Daarnaast meten bewegingsmelders de lichtsterke eenmalig (op het moment dat hij vanwege een beweging het licht inschakelt) en meten aanwezigheidsmelders de lichtsterkte permanent. Hierdoor kunnen aanwezigheidsmelders reageren op een sterk toegenomen lichtsterkte om zo blijvend energie te besparen.

Binnen; eenvoudige melders voor aanwezigheid

Bewegingsmelders werken volgens hetzelfde principe als aanwezigheidsmelders en daarom komen ook de toepassingen voor de bewegingsmelders in gebouwen grotendeels overeen met die van aanwezigheidsmelders. Daarbij is het wel belangrijk dat je in de gaten hebt dat de sensoren van bewegingsmelders minder gevoelig zijn dan die van aanwezigheidssensoren. Gebruik de bewegingssensoren dan vooral op plekken waar de regeling minder nauwkeurig hoeft te zijn of waar het voldoende is dat je de lichtsterkte eenmalig hoeft te meten, zoals een toilet.

Buiten; verlichten van grote terreinen

Bewegingsmelders die je buiten gebouwen plaatst, hebben een andere functie dan de bewegingsmelders die binnen zijn geïnstalleerd. Vaak wil je daarmee grote gebieden bestrijken waarbij een waargenomen beweging automatisch moet leiden tot het inschakelen van de verlichting. Bijvoorbeeld op bedrijfsterreinen, om medewerkers bij te lichten die vroeg aankomen en laat weggaan. Maar ook bij ‘vooruitblikkende verlichting’ van entreehallen, toegangswegen en verbindingsgangen van hotels, ziekenhuizen en administratieve gebouwen zijn de bewegingsmelders een onmisbare schakel.

An den Anfang scrollen