Überspringen zu Hauptinhalt
Eenvoudig bedienen en configureren met theServa

Wie voor op KNX-gebaseerde woning- en gebouwautomatisering kiest, wil deze ook eenvoudig bedienen en configureren. theServa maakt precies dat mogelijk. Vanuit de woonkamer kun je de jaloeziën in de slaapkamer aansturen, de kamertemperatuur regelen of de instelling van de bewegingsmelder vóór de huisdeur wijzigen – zonder op te staan, zonder moeite. En dat natuurlijk niet alleen vanaf de bank, maar overal.

theServa bestaat uit een ventilatorloze miniserver voor permanent gebruik en beschikt over krachtige software. De intuïtief bedienbare KNX-gebouwautomatisering is ontworpen voor particuliere woningen en kleine tot middelgrote utiliteitsgebouwen. Daarmee kun je dan ook alle functies visualiseren – van verlichting, airconditioning, jaloezieën of rolluiken tot aan energieverbruik en weersvoorspellingen.

De configuratie is zeer eenvoudig door het gebruik van duidelijke pictogrammen, die je aan de betreffende ruimtes en functies kunt toewijzen. Wie alles in de gaten wil houden, kan ook zijn IP-camera’s in theServa integreren. Een voorwaarde voor de configuratie van theServa is een computer die draait op Windows 7. Een voorwaarde voor de configuratie van theServa is een computer die tenminste op Windows 7 draait.

Comfortabeler en sneller dan theServa wordt het niet. Dat komt doordat de grafische afbeelding op de betreffende toegangsapparaten (clients) is opgeslagen: of het nu een tablet, smartphone, touchscreen of laptop/pc is. Daarmee verkorten we de laadtijden en zorgen we voor realtime reactiesnelheden. Probeer het eens, bijvoorbeeld met de vele mogelijke RGB-lichtscenario’s, waarmee je elke gewenste sfeer kunt creëren.

Functionaliteiten

Individuele scenes sturen meerdere installaties aan

Eén scène activeert met een druk op de knop meerdere commando’s. Bijvoorbeeld het instellen van individuele lichtsterktes van de afzonderlijke lampen in combinatie met een bepaalde stand van een jaloezie. Het object ‘Scène’ kun je, net zoals elk ander object, vrij op de grafische interface plaatsen.

Met de functie ‘Opname’ worden de afzonderlijke commando’s op de server opgeslagen, waarna deze direct via een universele opdracht of een KNX-groepsadres oproepbaar zijn. Elke scène kun je met een tijdprogramma oproepen en de eindgebruiker kan scènes zelf inrichten en wijzigen als hij of zij dat wil.

Installaties aansturen op basis van weersvoorspelling

Weersvoorspellingen zijn weliswaar via het internet verkrijgbaar, maar zijn moeilijk in een KNX-installatie te integreren. Het is eenvoudiger om de weersvoorspellingontvanger Meteodata 139 KNX van Theben met theServa te verbinden.

De weersvoorspellerontvanger levert om de 6 uur voorspellingen voor de volgende drie dagen (windkracht, luchttemperatuur, zonneschijnduur, regenwaarschijnlijkheid, enzovoorts) via slechts zeven groepsadressen. Met behulp van deze gegevens kun je zorgen voor de aansturing van de verwarming en de zonwering. Zo kun je in de zomer niet-gebruikte ruimtes met zonwering afschermen waardoor je de opwarming door zonnestralen vermindert.

Logische functies en berekeningen met theServa

Dankzij omvangrijke logische functies en berekeningsmogelijkheden is theServa een universeel hulpmiddel. Met behulp van theServa kun je als installateur samen met de systeemintegrator de verschillende uitdagingen binnen een project oplossen of speciale wensen vervullen

Zo kun je de jaloezieën en overige zonweringen aan de hand van berekening van de zonnestand bijvoorbeeld veel nauwkeuriger aansturen dan het geval is met een pure tijdfunctie. Daarnaast kun je de buitenverlichting aanpassen aan de zonsopgang en zonsondergang.

Behalve de standaard logische functies zoals EN, OF en XOR stelt theServa ook diverse filter- en converterfuncties ter beschikking. Daarmee zijn zelfs complexe wiskundige berekeningen mogelijk.

Analoge KNX-waarden in overzichtelijke schema’s

Met deze functie kun je analoge KNX-waarden zoals temperatuur, wind en stroomverbruik meten en aansluitend in tabel- of grafische vorm weergeven.

Eenvoudige pagina-indeling

De pagina-indeling is bij theServa zeer eenvoudig: het invoegen van schetsen, plaatsen van symbolen en opbouwen van de eerste pagina’s gebeurt allemaal snel en intuïtief. Dit verkort niet alleen de installatietijd, maar zorgt ook voor een verlaging van de programmeerkosten.

An den Anfang scrollen